Renovera lägenhet – vanligt förekommande misstag 

Att renovera hemma är kanske populärare än någonsin, speciell sökningar som järfällakök renovering pris. Det har blivit allt vanligare att svenskar vill personifiera sin bostad genom att renovera det precis som man själv vill. Omfattningen av renoveringarna kan variera väldigt mycket eftersom vissa väljer att totalrenovera sin bostad och vissa nöjer sig med att måla om. Vad man väljer att utföra för renovering beror delvis på hur mycket tid som finns att tillgå och den personliga förmågan. Oavsett om du väljer att renovera själv eller anlita hantverkare kan du dra nytta av att ta reda på vilka misstag som är vanligt förekommande bland personer som renoverar sina bostäder för att kunna undvika dem! 

Glömmer be om tillstånd 

En miss som många gör är att kontrollera om de behöver något tillstånd för att renovera sin bostad. Om du är hyresgäst ska du alltid fråga hyresvärden innan du gör några som helst ingrepp i lägenheten. I bostadsrätt får du göra mycket utan något speciellt tillstånd, förutom att eventuellt riva bärande väggar. Många bostadsrättsföreningar har dock specialregler som kan vara bra att kolla upp innan du sätter igång med renoveringen. Du kan exempelvis vara skyldig att informera dina grannar om renoveringen i god tid innan den påbörjas för att bibehålla en god grannsämja. 

Överskattar sin egna förmåga 

Ett annat vanligt misstag som många gör är att överskatta sin egen förmåga när de planerar köksrenovering tumba. Du ska inte underskatta din egen förmåga, då du säkert klarar av mer än du tror. Du ska dock inte heller ta på dig ett jobb du inte kan slutföra. Vid större ingrepp bör du ställa dig frågan om du verkligen klarar av att slutföra arbetet innan du sätter igång. Se till att läsa på ordentligt innan och acceptera att det kommer att ta tid att lära dig som amatör. Tänk även på att du är strikt förbjuden att dra el själv. Att göra VVS arbeten må vara lagligt men är inte att rekommendera att utföra själv utan gedigen kunskap kring hur jobbet ska göras. 

Tidsoptimist 

En stor del i att överskatta sin egen förmåga är att vara en tidsoptimist och tro att man färdigställer ett moment snabbare än man faktiskt kan. Var inte en tidsoptimist när du planerar en renovering. Det resulterar bara i att du spräcker tidsplanen och hela projektet försenas. Om du exempelvis planerar att renovera under semestern då har du begränsad tid vilket kan innebära att du inte har någon tid kvar om du inte blir klar med renoveringen inom den avsedda tidsramen. Därför bör du alltid beräkna att varje moment tar längre tid än du först tror. 

Glömmer kontrollera hantverkare 

Ett annat vanligt misstag kunder gör är att inte kontrollera sina hantverkare tillräckligt. Om du väljer att ta in professionell hjälp bör du lägga ner mycket tid och energi på att säkerställa att de är professionella, behöriga, pålitliga och seriösa.